Pogon "Stamevski" primer uspešnog poslovanja domaćih investitora

Bez autora
Jun 29 2014

Predsednik Pokrajinske vlade prof. dr Bojan Pajtić i potpredsednik prof. dr Dragoslav Petrović otvorili su danas pogon novih tehnologija u kompaniji “Stamevski” u Staroj Pazovi. Ukupna investiciona vrednost 113. pogona iz programa novih tehnologije, iznosi 73 miliona dinara, od čega je Pokrajinska vlada preko Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj izdvojila 20 miliona dinara, za ulaganje u objekte i opremu. Ova investicija je omogućila proširenje postojećeg proizvodnog pogona uz primenu novih tehnologija, to jest nabavku savremene opreme - rashladne komore i komora za brzo zamrzavanje. Time je omogućeno poboljšanje kvaliteta proizvoda i distribucija do krajnjeg korisnika, kao i mogućnost realizacije znatno većeg izvoznog programa.

Pogon "Stamevski" primer uspešnog poslovanja domaćih investitoraPredsednik Pokrajinske vlade prof. dr Bojan Pajtić i potpredsednik prof. dr Dragoslav Petrović otvorili su danas pogon novih tehnologija u kompaniji “Stamevski” u Staroj Pazovi.

Ukupna investiciona vrednost 113. pogona iz programa novih tehnologije, iznosi 73 miliona dinara, od čega je Pokrajinska vlada preko Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj izdvojila 20 miliona dinara, za ulaganje u objekte i opremu.

Ova investicija je omogućila proširenje postojećeg proizvodnog pogona uz primenu novih tehnologija, to jest nabavku savremene opreme - rashladne komore i komora za brzo zamrzavanje. Time je omogućeno poboljšanje kvaliteta proizvoda i distribucija do krajnjeg korisnika, kao i mogućnost realizacije znatno većeg izvoznog programa.

U novom proizvodnom pogonu zaposleno je 30 novih radnika direktno u proizvodnji i 80 radnika kroz razne vidove kooperacije.

Otvaranje novog pogona u Staroj Pazovi, pokazalo je da i te kako domaći investitori i privrednici mogu da realizuju projekte koji donose profit i nova radna mesta, kazao je predsednik Pokrajinske vlade prof. dr Bojan Pajtić po obilasku pogona. On je dodao da je posebno značajna činjenica da su oko 90 odsto novozaposlenih žene. Zbog toga je, prema rečima predsednika Pajtića, ta kompanija uspešna jer žene "kada nešto rade, to rade sistematičnije i kreativnije".

Predsednik Pajtić je dodao da je pokrajina u novi pogon u kompaniji "Stamevski" investirala 20 miliona dinara, te da će ta sredstva biti vraćena kroz proizvode institucijama koje za to imaju potrebu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović kazao je da je da je novi pogon u kompaniji „Stamevski”, 32. po redu u oblasti proizvodnje hrane koji je otvoren u Vojvodini. U te pogone oblasti proizvodnje hrane pokrajina je uložila 790 miliona dinara, privatni kapital je u visini oko 3,2 milijarde dinara, a zaposleno je 10.300 radnika.

Očito da ovakvi programi nemaju valjanu alternativu, kazao je potpredsednik Petrović. S obzirom na to da je u toku novi poziv Pokrajinske vlade za otvaranje pogona novih tehnologija, pozivam investitore koji imaju ambicije i tržište da i dalje sarađujemo na otvaranju novih pogona i rešavanju gorućeg problema u zemlji, a to je nezaposlenost, dodao je prof. dr Petrović.

Preduzeće “Stamevski” iz Stare Pazove, osnovano je 1953. godine kao tradicionalna pekara, a dugogodišnje iskustvo vremenom se prenelo i na poslastičarske proizvode. Ovaj porodični posao usavršavan je kroz generacije, što je omogućilo kontinuitet u razvoju i postepeno uvođenje modernih standarda. Proizvodni pogon je 2007. godine preseljen u novoizgrađeni objekat, a od 2008. godine procesi proizvodnje i poslovanja su sertifikovani u skladu sa HACCP i ISO 9001:2008 standardima.

Svi proizvodi se i danas izrađuju isključivo na tradicionalan način uz primenu novih tehnologija. Kompanija “Stamevski”, pod tržišno prepoznatljivim sloganom ''Moj slatkiš'', proizvodi tri vrste poslastica: sitne kolače, komadne kolače i torte. Osim slatkog, proizvodnja se proširuje i na slani program: proizvodiće se hleb i peciva na klasičan način, kao i peciva od heljdinog brašna, brašna bez glutena i brašna od bundeve golice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik